02/02/2020

Φενεός - Λίμνη Δόξα

Δυσκολία (Α) .

Διάρκεια διαδρομής  5 ώρες

Περισσότερα..........

 

 

02/02/2020

Φενεός - Λίμνη Δόξα

Δυσκολία (Α) 5 ώρες

Λίγα λόγια για το περπάτημα.....

Η πεζοπορία ξεκινάει από τη λίμνη Δόξα Φενεού Κορινθίας, το στολίδι της Πελοποννήσου μέσα σε δάσος μαύρης πεύκης & ελάτης με ήπια ανηφόρα. Τεράστια έλατα , πεύκα & πουρνάρια δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο στο τοπίο.

Μετά από 1,5 περίπου ώρα αντικρίζουμε το μαντρί του Γκογκάκη. Η θέα προς τη λίμνη και τη χιονισμένη Μεγάλη Ζήρεια Κορινθίας είναι ανεπανάληπτη. Μία στάση με τέτοια θέα είναι απαραίτητη, σε λίγο ξεκινάμε εύκολη πορεία και μετά από μισή ώρα βγαίνουμε σε ξέφωτο με επίσης πολύ ωραία θέα προς το οροπέδιο Φενεού, τη λίμνη Δόξα , τη Μεγάλη Ζήρεια και άλλα βουνά.
Αφού ξεκουραστούμε λίγο παίρνουμε δασικό δρόμο με ήπια κλίση για μισή ώρα περίπου, μετά μπαίνουμε σε ήπιο στενό κατηφορικό μονοπάτι με πεύκα , βελανιδιές & σπάρτα και βγαίνουμε πολύ κοντά στο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Φενεού Κορινθίας ολοκληρώνοντας την πεζοπορική πορεία μας μετά από περίπου 4 ώρες.
Στο τέλος επισκεπτόμαστε το μοναστήρι αφού περάσουμε από το αρχονταρίκι όπου μας περιμένει κέρασμα με γλυκό τριαντάφυλλο.

Για την περιοχή.....

Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Κατά το παρελθόν η λίμνη έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο της Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.Το εκκλησάκι πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου, μέρα ονομαστικής εορτής του Αγίου, καθώς και τη μέρα εορτασμού των Φώτων, όπου γίνεται καθαγιασμός των υδάτων της λίμνης. Παλαιότερα υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα. Πολύ κοντά στην λίμνη βρίσκεται το χωριό Γκούρα.

πηγή

https://el.wikipedia.org/

Ο Φενεός με την πανέμορφη Λίμνη Δόξα είναι μια πανέμορφη περιοχή της Oρεινής Κορινθίας. Η μοναδικότητα της οφείλεται στο μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός καθώς και στα 9 χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού. Aλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Φενεός έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία» για την εκπληκτική του ομορφιά και τη μοναδικής ομορφιάς θέση του. Σήμερα ο Φενεός αρχίζει και γίνεται γνωστός όλο και περισσότερο και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να σας προσφέρουμε ευχάριστη διαμονή εδώ στο παραδοσιακό ξενώνα μας στη Γκούρα Φενεού Κορινθίας. Ο Φενεός είναι περιοχή της Ορεινής Κορινθίας και αποτελείται από 9 χωριά. Ηταν Δήμος με πρωτεύουσα την Γκούρα. Πλέον ανήκει στον Δήμο Σικυωνίων με πρωτεύουσα το Κιάτο

Αποτέλεσμα εικόνας για λιμνη δοξα φωτογραφιες

Ο Φενεός είναι μια περιοχή στην Ορεινή Κορινθία με μεγάλη ιστορία, γνωστή από τα Αρχαία Χρόνια. Σύμφωνα με τον Όμηρο Φενεάτες έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Την ύπαρξη πόλης στην περιοχή του Φενεού την αναφέρει και ο Παυσανίας στα βιβλία με τις περιηγήσεις του. Εξάλλου τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στη περιοχή του Φενεού δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το ότι αυτός ο τόπος κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Στα νεότερα χρόνια από ιστορικά έγραφα μαθαίνουμε ότι ο Φενεός άνηκε στην Αρκαδία και όχι στην Κορινθία όπως και ανήκει τα τελευταία 100 χρόνια. Οι κάτοικοι των χωριών του Φενεού προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό κράτος τόσο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας όσο και στη περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Μαρτυρίες κάνουν λόγω για μεγάλη μάχη στην περιοχή του σημερινού χωριού Μάτι με τους Τούρκους. Επίσης σύμφωνα με κάποιες φήμες η επανάσταση πρόκειται να αρχίσει από το Μοναστήρι του Αγιου Γεωργίου αλλά τελικά ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα. Στον πόλεμο του σαράντα οι Φενεάτες πήραν όπως είναι φυσικό και αυτοί μέρος. Οι περισσότεροι πολέμησαν στην μάχη της Κρήτης.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για λιμνη δοξα φωτογραφιες

πηγή

https://www.oreinikorinthia.gr

Για πληροφορίες εκδρομών:
Σάκης Κιουμουρτζής - 6942598220